loader image
e
footer-img-map
  • No products in the cart.
  • No products in the cart.

Sven Birch

Contact:

Αποτελέσματα διαγωνισμού σύνθεσης έργου μουσικής tango

Ολοκληρώθηκε ο πρώτος διαγωνισμός σύνθεσης έργου μουσικής tango που πραγματοποιήθηκε στα πλαίσια του 1ου Kavala Tango Days. Στο διαγωνισμό κατατέθηκαν 38 έργα. Στην τελική φάση έφτασαν έργα των: Nicolás Posternak, Fabricio Gatta, Emilio Teubal από την Αργεντινή, Φωκίωνος Πολυδώρου, Ιωσήφ Βαλέτ από την Ελλάδα και Sven Birch από τη Δανία. Τα 6 έργα ερμηνεύτηκαν σε πρώτη παγκόσμια εκτέλεση από το Quintetto TANGartO και αποδόθηκαν χορευτικά από τα ζευγάρια χορευτών tango: Sebastian Himenez και Joana Gomes, Gabriel Marino και Βάσια Θανοπούλου, Στέλιο Σταμπουλίδη και Δέσποινα Αμαραντίδου κατά τη διάρκεια της παράστασης «Tango Moments: Από το χθες στο σήμερα» που πραγματοποιήθηκε στο θέατρο Αντιγόνη Βαλάκου το Σάββατο 5 Νοεμβρίου 2022.

 

Η Κριτική Επιτροπή αποτελούμενη από τους: Βλαδίμηρο Συμεωνίδη (διευθυντή ορχήστρας, συνθέτη και Επίκουρο Καθηγητή στο Τμήμα Μουσικών Σπουδών του Α.Π.Θ.), πρόεδρο, Γιώργο Παναγιωτόπουλο, (κορυφαίο μουσικό της Συμφωνικής Ορχήστρας της Ε.Ρ.Τ., επικεφαλής του Tangarto Quintet), μέλος και Αλέκο Παπαδόπουλο, (μουσικό, συνθέτη, χορευτή και δάσκαλο tango, ιδρυτικό μέλος της Tango Orchesta Locos de Atar), μέλος αποφάσισε ως εξής:

 

Απονέμει στο «Ελσίνγκι Tango» του Sven Birch το πρώτο βραβείο και χρηματικό έπαθλο 750 ευρώ,

Απονέμει στη «milonga Pa’Zapata» του Emilio Teubal το δεύτερο βραβείο και χρηματικό έπαθλο 500 ευρώ

Απονέμει στο «Tango για τα γραφόμενα» του Ιωσήφ Βαλέτ το τρίτο βραβείο και χρηματικό έπαθλο 250 ευρώ

Το βραβείο κοινού απονέμεται στο «Ελσίνγκι Tango» του Sven Birch

 

Οι βραβευμένοι συνθέτες δεσμεύονται πως σε οποιαδήποτε μελλοντική δημόσια εκτέλεση, έκδοση ή ηχογράφηση, το έργο τους θα πρέπει συνοδεύεται από τον τίτλο «Βραβείο Kavala Tango Days 2022».

 

Βιογραφικό νικητή

Ο Sven Birch γεννήθηκε στη Δανία και σπούδασε στο Aarhus με τον Aino Gliemann) Ακολούθησαν περαιτέρω σπουδές στη Βιέννη με τους Alexander Jenner και Leonid Brumberg. Διδάσκει πιάνο στο Πανεπιστήμιο Anton Bruckner στο Linz της Αυστρίας από το 1992 και είναι διευθυντής του Keyboard Instrument Institute. Δίδαξε επίσης στη Βασιλική Ακαδημία Μουσικής της Κοπεγχάγης και στο Πανεπιστήμιο Mozarteum του Σάλτσμπουργκ και είναι διευθυντής της Ακαδημίας Πιάνου «Center of Piano Art» στο Λιντς.

Ο Birch είναι ένας περιζήτητος μουσικός με ένα ευρύ ρεπερτόριο που κυμαίνεται από τον Johann Sebastian Bach έως τη σύγχρονη μουσική. Εχει  συνθέσει εργα για σόλο όργανα, έργα μουσικής δωματίου και ορχηστρικα. Εμφανίζεται σε παγκόσμιες περιοδείες ως σολίστ, μουσικός και μαέστρος. Είναι μέλος των George Crumb Trio Linz, ‘Ensemble Nord’ Copenhagen, Duo Georgiadis/Birch (φλάουτο/πιάνο) και μαέστρος και καλλιτεχνικός διευθυντής του Ensemble  Lezard aux Plumes. Συχνά προσκαλείται σε μαθήματα και εργαστήρια και έχει κάνει πολυάριθμες ηχογραφήσεις σε CD, τηλεόραση και ραδιόφωνο.

 

Ελσίνκι Tango – Sven Birch

Μετά την επίσκεψη στο Ελσίνκι και την εμπειρία της ιδιαίτερης ατμόσφαιρας αυτής της μεγάλης πόλης, του δημιουργήθηκε αμέσως μια συναισθηματική σύνδεση με την ιδιαίτερη διάθεση του tango. Αυτή η πόλη και αυτό το ιδιαίτερο είδος μουσικής απλά ταίριαζan τέλεια! Σε περιόδο κορωνοϊού, η φαντασία πήρε φτερά και η μουσική ήρθε εύκολα. Το κομμάτι αποτελείται από τρία αντιθετικά θέματα που ξεκινούν με τη γλυκιά και μελαγχολική μελωδία στο βιολί στην αρχή και αργότερα οδήγούν σε πιο δραματικά και παιχνιδιάρικα μοτίβα στο ακορντεόν και το πιάνο. Προς το τέλος του κομματιού και τα τρία θέματα παίζονται ταυτόχρονα σε ένα “quodlibet” (ανάλαφρη μίξη γνωστών μελωδιών) λίγο πριν από το κλείσιμο.Τα τέσσερα όργανα συζητούν στενά – άλλοτε dolce, άλλοτε δραματικά και σίγουρα ποτέ βαρετά!

Cart Item Removed. Undo
  • No products in the cart.